Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Viktor Dyk (1877-1931)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Stojí stranou anarchistického hnutí. Narodil se v Pšovce u Mělníka. Po vystudování se věnoval novinářské činnosti‚ byl to radikální člen Omladiny, aktivně se věnoval i politice. V době války byl vězněn, po válce pracoval v řadách národně demokratické strany. Byl zvolen poslancem a senátorem za tuto stranu. Tragicky zahynul při koupání v Jaderském moři.

1. Lyrika: Raná je poznamenána skepsí, způsobenou potlačení hnutí Omladiny. Má blízko k básníkům dekadentům. Jsou to sbírky:

a. A porta inferi (Odvrat pekel) a Marnosti, Síla života

b. Satiry a sarkasmy a Pohádky z naší vesnice (název si vypůjčil od Hálka). Brzy si vytvořil osobitou básnickou formu - plnou ironie, úseč. vyjadřování, jazyk blízký hovorovému. Toto se odráží se v těchto sbírkách. V nich ironicky odsuzuje bezpáteřnost měšťáků. Ostře útočí na ty, kteří si stěžují na malost českých poměrů a shlížejí se v Západu.

c. Lehké a těžké kroky, A nebo, Okno, Poslední rok – tetralogie - umělecky nejvýše postavená díla z válečných let. Vyzývá zde k odvaze obětem i činům. Vrcholem sbírky Okno je báseň Země mluví. Devátá vlna


2. Epika:

a. Milá sedmi loupežníků - balada o lásce, žárlivosti, zradě a pomstě. Dívka chce uniknout před nudou do světa smyslného vyžití. Je milenkou 7 loupežníků. Jednou potkává mladého cizince a zamiluje se. Loupežníci ho ze žárlivosti zabíjí. Ona je pak postupně zrazuje a přivádí na šibenici. Děj není vypravován autorem, ale rozhovory hrdinky vždy s jedním loupežníkem.Tím dává možnost poznat nitro.

b. Krysař je vrchol jeho tvorby - novela. Vychází ze staré pověsti o krysaři z německého Hammelu, který, když nedostal ze svou službu od konšelů zaplaceno, pomstí se jim tím, že za zvuků své píšťalky vyvádí z města jejich děti a utopí je v moři. Děj je pozměněn - okouzlí lidi ve městě, vyvádí je a ti pak skáčou ze skály. Zachrání se jen prosťáček rybář Sepp Jörgen. Jako jediný se právě pro svou prostodušnost zachraňuje a vedle něho je zachráněno i nemluvně jako symbol nového života. Je to oslava toho, co popírá rozum (dítě rozum nemá, blázen ho už ztratil). Autorovo vyjádření odporu proti malosti.


3. Dramata:

a. Ondřej a drak je drama, ve kterém odmítá sobectví měšťáků. Tvoři vrchol jeho dramatické tvorby.
Giuseppe Mooro a Zmoudření Dona Quijota. V obou dramatech jsou hrdiny snílkové zklamaní z toho, že jejich iluze neodpovídají realitě.

b. Giuseppe Mooro spolu se dvěma Janovskými kupci ztroskotá za bouře na moři. Jeho druhové zahynou a on sám je zachráněn. Odchází do neurčita, na cosi čeká, ale cítí se velmi opuštěný a osamělý.

c. Zmoudření Dona Quijota - vychází ze staré španělské pověsti.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT